Στις πηγές του Αγγίτη





Ο Αγγίτης είναι ο μεγαλύτερος από τους παραπόταμους του Στρυμόνα, με μήκος περίπου 75 χλμ. Ως βασική πηγή του Αγγίτη ερίζουν τρία διαφορετικά σημεία, α) οι πηγές στο ρέμα της Αγίας Βαρβάρας στην πόλη της Δράμας, β) το ρέμα στα Τενάγη των Φιλίππων Καβάλας και τέλος οι ομώνυμες πηγές, λίγο έξω από το χωριό Πηγές, 23 χλμ ΒΔ της Δράμας. Οι τελευταίες μάλιστα πηγές, διασχίζουν το Σπήλαιο του των Πηγών του Αγγίτη ή αλλιώς Σπήλαιο Μααρά, ονομασία η ετυμολογία της οποίας μπορεί να αναζητηθεί είτε στα Αραβικά (=μικρό σπήλαιο), είτε στα εβραικά (= νερό από το βουνό).

Ο γάλλος πρόξενος και δεινός περιηγητής Cousinery μνημονεύεται ως ο πρώτος ερευνητής, που κατά τον 18ο αιώνα έφτασε στις Πηγές Αγγίτη (Sources d' Angitas) και ειδικότερα μέσα στη σπηλιά από την οποία ανέβλυζε ορμητικά το νερό. Το 1952 το ζεύγος Πετρόχειλου πραγματοποίησε την πρώτη εξερευνητική προσπάθεια μέσα στο σπήλαιο, έχοντας να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη εμπειρία ενός υπόγειου ποταμού με στενό πέρασμα (σιφόνι). Ωστόσο, μόλις το 1978, Έλληνες και Γάλλοι σπηλαιολόγοι καταδύθηκαν στο νερό και προχώρησαν στα πρώτα 500μ. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν εξερευνηθεί περίπου 12 χλμ. και έχουν χαρτογραφηθεί 10 χλμ. διαδρομής.

Ξεκινάμε το ταξίδι μας από Θεσσαλονίκη προς Προσοτσάνη, μέσω Ασπροβάλτας και Αλιστράτης. Μετά την Αλιστράτη, και μέσα στο χωριό Σιταγροί, στρίβουμε αριστερά στα φανάρια με κατεύθυνση προς Προσοτσάνη.

Απο κει ακολουθούμε για ακόμη 8 χλμ. τις πινακίδες που θα μας κατευθύνουν διαδοχικά στο χωριό Κοκκινόγεια, στο χωριό Πηγές και μετά στο Σπήλαιο των Πηγών του Αγγίτη. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια σπήλαια του κόσμου και το μοναδικό επισκέψιμο (με ποτάμι) στην Ελλάδα. Το μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 12.000 μ. (κάποιοι υπολογίζουν ότι μπορεί να φτάνει και τα 22.000 μ.) αλλά το επακριβές σημείο των πηγών του ποταμού Αγγίτης, που κάνει μια ζικ ζακ διαδρομή εντός του σπηλαίου πριν αποφασίσει να βγει στο φως του ήλιου, δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Ωστόσο, οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι τα νερά προέρχονται από καταβόθρες που βρίσκονται στην περιοχή του Οχυρού. Στην πραγματικότητα το Σπήλαιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αλυσίδα από αίθουσες, γαλαρίες και σιφόνια που ανεβαίνουν σταδιακά προς το υπερκείμενο Λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου…Το εσωτερικό του Σπηλαίου είναι διάσπαρτο από θεόρατους σταλακτίτες και σταλαγμίτες ύψους έως και 30 μέτρων και φιλοξενεί αποικίες νυχτερίδων, βίδρες, μαλάκια, ψάρια όπως η μπριάνα το σπάνιο τυλινάρι και ημιδιαφανείς πετροκαραβίδες. Η θερμοκρασία του σπηλαίου είναι σταθερή (17°C) και του ποταμού επίσης σταθερή (13°C). Η επισκέψιμη τουριστική διαδρομή έχει μήκος περίπου 500 μέτρα και το εισιτήριο κοστίζει 7,00 € (το παιδικό 4,00 €).

Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, και πριν από το χωριό Συμβολή, τα αφρισμένα νερά όλων των παραπάνω πηγών ενώνονται και από το σημείο αυτό, ο Αγγίτης ξεκινά μία δαιδαλώδη διαδρομή ανάμεσα σε κάθετους βράχους, σχηματίζοντας το ομώνυμο φαράγγι του Αγγίτη, έξω από το χωριό Αλιστράτη Σερρών. Αφού περάσει δίπλα από το δεύτερο σπήλαιο (Σπήλαιο Αλιστράτης) που συναντά στη διάβα του το ποτάμι, και διανύσει 9 χιλιόμετρα μέσα από στενά περάσματα σχηματίζοντας μαιανδρισμούς, καταλήγει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αγγίστας, όπου βρίσκεται και το Παλαιό Γεφύρι του Αγγίτη.
Από εκεί και αφού αφήσει πίσω του το χωριό Λευκοθέα, συνεχίζει το ταξίδι του (πιο ήρεμος πια αλλά πάντα μέσα σε οργιώδη παραποτάμια βλάστηση με πλατάνια, καλαμώνες και αγριολεύκες) στις πεδιάδες της Φυλλίδας για να ενωθεί μερικά χιλιόμετρα δυτικότερα με το μεγάλο ποτάμι της περιοχής, τον Στρυμόνα.
Σημαντικό αξιοθέατο, το Φράγμα του Αγγίτη, έξω από το χωριό Συμβολή, όπου τα νερά που ρέουν από το Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη συνενώνονται με αυτά του Μαυροπόταμου.

The Kon-Tiki Museum, Bygdøy peninsula in Oslo, Norway 🇳🇴

The Kon-Tiki Museum (Norwegian: Kon-Tiki Museet) is a museum in the Bygdøy peninsula in Oslo, Norway. It houses vessels and maps from the Ko...