Šarena Džamija Mosque - Tetovo

To Τέτοβο είναι από κάθε άποψη μια αδιάφορη, μουντή και μάλλον ασήμαντη, για τον τυπικό τουρίστα, πόλη. Εξήντα χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Σκοπίων, όντας εδώ και χρόνια το λίκνο και η άτυπη πρωτεύουσα του Αλβανικού εθνικισμού, πεδίο αιματηρών συγκρούσεων κατά τον πρόσφατο γύρο των εμφύλιων διενέξεων της χώρας, υποδέχεται ετησίως λιγοστούς ξένους επισκέπτες. Ωστόσο, όποιος ξέρει να αναζητεί τουριστικά ΅διαμαντάκια΅, σίγουρα θα έχει τσεκάρει στην ατζέντα του το Χρωματιστό Τζαμί (αλβανικά :Xhamia e Pashës, σλαβομακεδόνικα: Šarena Džamija, τούρκικα: Alaca Cami, αγγλικά: Decorated Mosque).






Το τζαμί αυτό είναι ένα πανέμορφο οθωμανικό κομψοτέχνημα στις όχθες του Πένα (το ποτάμι που διασχίζει την πόλη), στο τμήμα της Παλιάς Πόλης του Τετόβου της FYROM. Η ζωηρή και πρόσχαρη όψη του τζαμιού έρχεται σε χτυπητή αντίθεση με την ομοιόμορφα καταθλιπτική εικόνα των άβαφων οικοδομημάτων της ευρύτερης περιοχής.

 

 H αρχική κατασκευή του τζαμιού χρονολογείται από το 1438, ενώ υπήρξε σημαντική ανακατασκευή του το 1833, από τον Abdurrahman Pasha. Επίσης, πιο πρόσφατα, το 2010, έγινε νέα επιδιόρθωση της πρόσοψης του κτιρίου καθώς και όλων των εξωτερικών επιφανειών με χρηματοδότηση από το State Department των ΗΠΑ. Λίγο νωρίτερα, το 1991, η τοπική Ισλαμική Κοινότητα έχτισε περίβολο-τοίχο γύρω από το τζαμί, σύμφωνα με το παλιό, κλασικό στυλ της πάλαι ποτέ Οθωμανικής εποχής.
 




Μολονότι το σύνηθες φαινόμενο, κατά τον χρόνο της αρχικής κατασκευής του, ήταν η χρηματοδότηση των τζαμιών και των λοιπών κοινωφελών μνημείων να γίνεται από τους Σουλτάνους, τους Μπέηδες ή

Türbe

τους τοπικούς Πασάδες, το συγκεκριμένο τζαμί χρηματοδοτήθηκε από δυο ντόπιες πιστές μουσουλμάνες αδελφές (τη Hurshida και τη Mensure), οι οποίες είναι θαμμένες στην αυλή του τζαμιού, και προς τιμήν των οποίων έχει χτιστεί ο σχετικός οκτάγωνος "τουρμπές" (ισλαμικό μαυσωλείο).
Την αρχιτεκτονική επίβλεψη της κατασκευής του τζαμιού θεωρείται ότι είχε ο Isak Bey και λέγεται ότι για την προετοιμασία των βαφών με τις οποίες επικαλύφθηκαν οι περίτεχνες διακοσμήσεις των τοίχων, χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 30.000 αυγά.  Το τέμενος διαθέτει και έναν μιναρέ.
Μια πολύ σημαντική διαφορά ανάμεσα στο Sarena Dzamija και τα άλλα οθωμανικά τζαμιά του 15ου αιώνα, είναι ότι το Sarena Dzamija στερείται του χαρακτηριστικού εξωτερικού θόλου, που ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλής τεχνοτροπία της εποχής.
Βέβαια, το απόλυτα διακριτό χαρακτηριστικό του τζαμιού είναι  οι πολύχρωμες διακοσμητικές ελαιογραφίες του, όπου εκτός από την  συνήθη γεωμετρικά και φυτικά μοτίβα,  απεικονίζουν και φυσικό τοπίο και ειδικότερα μια απεικόνιση της Μέκκας, ένα σπάνιο, και ίσως μοναδικό, παράδειγμα τέτοιας τεχνοτροπίας, σε μουσουλμανικό ιερό στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Οι ελαιογραφίες αυτές καλύπτουν κάθε εκατοστό του εσωτερικού του τζαμιού, προσφέροντας μια μοναδική οπτική πανδαισία στον επισκέπτη.Ειδικά νωρίς το απόγευμα, οι ακτίνες του ηλίου δημιουργούν χρωματιστά παιχνιδιάσματα με τις καλλίγραμμες απεικονίσεις στους τοίχους, και προσδίδουν μια απόκοσμη μορφή στο εσωτερικό του τζαμιού.

Για καλή μου τύχη, η επίσκεψή μου, συνέπεσε με το τέλος της μεσημεριανής προσευχής, και οι εξερχόμενοι πιστοί με προσκάλεσαν να επισκεφθώ και να θαυμάσω και το  εκθαμβωτικό εσωτερικό του  λατρευτικού χώρου.  
Τριγύρω από το τζαμί, και πάντα μέσα στον περίκλειστο περίβολό του, εκτός από τον τουρμπέ των ιδρυτών του που στέκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο του τζαμιού, θαύμασα το ολάνθιστο, καλοσυντηρημένο πάρκο με τις τριανταφυλλιές και τα ψηλά δένδρα στα πλάγια του μνημείου (μάλιστα, όπως αργότερα μου εξήγησαν οι ντόπιοι καθώς πίναμε ένα τσάι στο παραδοσιακό αλβανικό καφενέ, απέναντι από το τζαμί, πριν από μερικά χρόνια αναγκάστηκαν να κόψουν ορισμένα δένδρα ώστε να χύνεται άπλετο το ηλιακό φως στο ιερό).  
Στα αριστερά του Τζαμιού, στην άλλη όχθη του ποταμού, ακριβώς μετά το γεφυράκι, βρίσκεται το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα του παλιού τούρκικου χαμάμ, που είνaι γνωστό ως Χαμάμ του Μπέη (Bey Hamam - Çifte hamam), το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος εκθέσεων και γενικότερα ως πολυχώρος πολιτισμού.


 
 
 












Kairouan, Tunisia 🇹🇳

Kairouan is a city in northern Tunisia’s inland desert. It became a powerful trading hub and center of Islamic scholarship in the 9th centu...