Vivari Channel and Buthrotum

Εδώ είναι Βαλκάνια , δεν είναι παίξε - γέλασε .....  
Butrint Cable Ferry
Τα πάντα κυλούν σε χαλαρούς, τοπικούς ρυθμούς. Στη σκιά του αρχαιολογικού χώρου του Butrint (το Βουθρωτό των αρχαίων Ελλήνων), ο κόσμος περιμένει υπομονετικά να ανέβει στο Πορθμείο που θα τον μεταφέρει στην απέναντι όχθη. Η ηρεμία του τοπίου, ειδικά την ώρα του δειλινού, σε συνεπαίρνει....

Crossing the Vivari Channel


Το Κανάλι του Βιβαρίου (περί ου ο λόγος) αποτελεί την υδάτινη δίοδο που ενώνει τη λίμνη Μπουτρίντ με τα στενά της Κέρκυρας.Επιπρόσθετα, θεωρείται ως το γεωγραφικό σημείο που διαχωρίζει την Ανδριατική θάλασσα από το Ιόνιο πέλαγος.

Στη βόρεια πλευρά του καναλιού, στο δασωμένο λοφίσκο, δεσπόζει ο αρχαιολογικός χώρος του Βουθρωτού, με πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα από την ρωμαική και ελληνιστική περίοδο.

Στη νότια πλευρά, και ακριβώς απέναντι από το Βουθρωτό, βρίσκεται το περίφημο ενετικό Τριγωνικό Κάστρο.
Τhe Triangular Fortress on the bank of the Vivari Channel
H περιοχή υπήρξε απομονωμένη για πολλά χρόνια....Ενδεικτικά, ο πρώτος δρόμος από τους Αγίους Σαράντα προς το Βουτρωτό, διανοίχθηκε μόλις το 1959 , κι αυτό επ' ευκαιρία μιας επίσκεψης ενός υψηλού επισκέπτη, του τότε  πανίσχυρου Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουτσώφ.Σήμερα βέβαια, υπάρχει κανονική οδική πρόσβαση στην περιοχή , η οποία κατακλύζεται τους καλοκαιρινούς μήνες από σμήνη τουριστών.

Η αντίθεση στις 2 όχθες του καναλιού είναι εντυπωσιακή.Στη μια πλευρά, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος και το εντελώς τουριστικοποιημένο χωριό του Ksamil (Εξαμίλια) με τις φημισμένες δανδελένιες παραλίες του.Στην άλλη πλευρά του καναλιού, μικρά φτωχικά χωριουδάκια ,άλλα με χριστιανικούς πληθυσμούς (πχ Vrinë) και άλλα με μουσουλμανικούς (πχ.Xarrë). Γενικά ο κόσμος είναι φιλικός και πρόσχαρος προς τους επισκέπτες, αν και η συνεννόηση γίνεται κυρίως στη νοηματική !!!! Βέβαια δε λείπουν και τα ακραία εθνικιστικά συνθήματα  σε κάποια σημεία.
Απο κει και πέρα, η ευρύτερη περιοχή αποτελεί αναγνωρισμένο Εθνικό Πάρκο της Αλβανίας και γίνονται προσπάθειες να αναδειχθεί τουριστικώς.